Разбиране на симптомите на паник атака и стратегии за самопомощ


 

Паническите атаки са внезапни епизоди на силен страх или дискомфорт, които могат да връхлетят неочаквано. Разпознаването на симптомите и знанието как да ги управлявате може да бъде от решаващо значение за възстановяването на контрола в такива моменти.
 
Често срещани симптоми:
Симптомите на паническа атака могат да варират, но често включват:
 
Физически симптоми: Учестен пулс, болка в гърдите, задух, изпотяване, треперене, замайване или гадене.

Когнитивни симптоми: Страх от загуба на контрол, полудяване или смърт.

Емоционални симптоми: Силни чувства на страх или ужас, често непропорционални на ситуацията.

Тези симптоми обикновено достигат своя връх в рамките на минути и могат да бъдат поразителни, което ви кара да се чувствате сякаш преживявате сърдечен удар или друг сериозен медицински проблем.
 
Стратегии за самопомощ:
 
Признайте атаката: Признайте, че имате паническа атака и си напомнете, че тя е временна и не е животозастрашаваща.
 
Дихателни техники: Дишайте дълбоко, бавно. Вдишайте дълбоко през носа, като броите до четири, задръжте, докато броите до четири, и издишайте през устата, като броите до четири. Това може да помогне за намаляване на хипервентилацията и да предизвика спокойствие.
 
Упражнения за заземяване: Фокусирайте се върху сетивата си, за да върнете ума си към настоящето. Опитайте се да идентифицирате и опишете пет неща, които можете да видите, четири неща, които можете да докоснете, три неща, които можете да чуете, две неща, които можете да помиришете, и едно нещо, което можете да вкусите.
 
Положителни утвърждения: Повтаряйте успокояващи фрази като „Аз съм в безопасност“, „Това ще мине“ или „Аз контролирам нещата“. Това може да ви помогне да преместите фокуса си от страх към увереност.
 
Останете на място: Ако е възможно, останете на мястото си, за да се изправите срещу паниката, вместо да бягате. Това може да помогне за намаляване на страха, свързан с това място в бъдеще.
 
Потърсете подкрепа: Семейство, приятели,психолог.
 


Чакрите са енергийни центрове в тялото, които съответстват на специфични физически, емоционални и духовни състояния
Водената медитация ефективно понижава стреса и тревожността, подобряват спортното представяне и помага за превъзмогването на специфични страхове и фобии.
Любовта, често възприемана като най-дълбокото човешко чувство, е сложен танц, изпълнен с потенциални клопки и управляван от определени закономерности
Летните утрини ни даряват с време, карайки ни да се насладим на простите удоволствия, които често остават пренебрегвани в забързаното ежедневие.






Решенията днес определят твоето утре! Нека заедно направим първата крачка към по-добър живот
Контакти
тел.: +359 886907280
e-mail: info@lifecoachradoslava.com

2024 Life Coach Radoslava. Всички права запазени. Защита на личните данни/Общи условия